lördag 13 december 2014

Lussekatter utan smör, mjölk och ägg


Julen närmar sig med stormsteg. Idag var det till och med en gnutta snö och vi fick skrapa bort en massa is från bilens rutor.

Lucia är en trevlig tradition och detta är vår sons allra första. Han fick titta lite på luciafirandet på TV. Och han gjorde stora ögon. Vi håller med. Lite märklig är hela grejen. Lussekatter hör till, även när man är allergisk mot smör, mjölk och ägg. Även om han bara får smaka dem indirekt.

Dessa lussekatter/lussebullar är en modiferad variant på våra vanliga och de blev saftiga och goda. Hela familjen, förutom lille Anton, hjälpte. Pappa gjorde degen, mamma knådade och gräddade, tjejerna bakade ut.

Lussekatter utan smör, mjölk och ägg 16 st
25 g jäst för söta degar
75 g mjölkfritt margarin
2,5 dl havredryck+till pensling
lite, lite salt
0,75 dl strösocker
420 g vetemjöl + lite till utbakning
1 paket saffran
russin till dekoration

Gör så här:
Smula ner jästen i degbuken.

Smält mjölkfria margarinet i en kastrull och tillsätt havredrycken. Låt det bli fingervarmt.

Rör ut jästen med vätskan.

Mortla saffranen.

Tillsätt strösocker, saffran och salt.

Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta ihop till en deg.

Jäst i minst 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela upp degen i 16 lika stora bitar.

Rulla ut dem till långa smala rullar med hjälp av händerna och lite mjöl.

Forma till lussekatter genom att snurra rullarna från båda ändar tills de möts i mitten.

Låt jäsa i 30 minuter.

Pensla med havredyck och tryck i ett russin i varje snurra (gillar man inte russin så låter man bli).

Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar