lördag 22 november 2014

Potatisgratäng utan grädde och smör


Potatisgratäng är ett fantastiskt och festligt tillbehör till det mesta i köttväg. Potatisgratäng utan grädde och smör blir såklart inte riktigt lika bar som med grädde och smör, men det blir väldigt gott.

Denna enkla variant är perfekt till helstekt fläskfilé med rödvinssås.

Potatisgratäng är ännu godare dagen efter när smakerna fått mogna.

Potatisgratäng utan grädde och smör 3-4 port
1 kg potatis (vi valde en fast sort)
4 dl iMat matlagningsgrädde
1 scharlottenlök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
mjölkfritt margarin, vi tog Carlshamns

Gör så här:
Skala potatisen och skär dem i slantar på c:a 5 mm. Vi använde mandolin.

Lägg potatisen i en kastrull tillsammans med matlagningsgrädde, scharlottenlök, pressade vitlöken och saltet. Låt allt koka tills dess att potatisen nästan mjuknat.

Värm ugnen till 250 grader.

Häll i potatisblandningen i en mindre gratängform.

Klicka över det mjölkfria margariney och ställ in gratängen i ugnen i c:a 15-20 minuter eller tills dess gratängen är gyllenbrun.

Låt gratängen vila minst 10 minuter innan servering. Den håller sig varm väldigt länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar